BlogUncategorized

Biertje…

Natuurlijk! Waarom niet?

De Koperen Kat in Delft heeft sinds 2011 de drive om geweldige bieren voor Delft en omstreken te maken en doet dat met veel plezier en vakmanschap. Ze hebben een goede brouwer aangetrokken (Boyd Keijzer), die nu een paar jaar garant staat voor prachtige bieren. Ze waren ook te vinden bij het bierfestival in Den Haag een paar weken geleden en worden steeds bekender; ook in de regio buiten Delft, dankzij de kwaliteit. Er komt binnenkort een prachtig biertje uit (Beauty and the Balthasar), die een beperkte oplage heeft. Ze is gerijpt op een ex-whisky-ex-sherry-vat en is wedstrijdrijp volgens de kenners.

Bier is hot. Heel hot. Veel slijterijen zorgen voor een flink assortiment wat regelmatig ververst wordt met nieuwe soorten van meestal kleine brouwerijen. De grote jongens als Heineken en Grolsch proberen daar ook een gerstje van mee te pikken door ook uit te komen met ‘artisan’ biertjes. Ze vinden het een bedreiging dus. En dat is goed. Bedreiging betekent ook dat je goed moet nadenken over je eigen product en of het nog aansluit bij het nu en later.

Dat gebeurt ook regelmatig bij whiskyproducenten, die vooruit proberen te kijken en anticiperen op wat de consument uiteindelijk wil. Zo zijn de afgelopen jaren NAS (No-Age-Statement) de markten gaan overspoelen. Whisky gemaakt op eindsmaak en geen leeftijdsaanduiding meer. Mijns inziens geen probleem, want met AS-whisky’s gebeurt feitelijk hetzelfde, behalve bij Single Barrel whisky’s. Whisky gerijpt op biervaten. Woodsticks of smaak mee te geven. Steeds meer de focus op beleving. Ik vind het een goede zaak dat iedereen blijft innoveren.

Ik vraag me af wat de volgende stap zal zijn… Ga ondertussen een keer langs naar een lokale bierbrouwer en laat je verrassen!

Have a dramtastic day!