BlogUncategorized

NGP

Per gedistilleerd product is er informatie, waarop staat beschreven wat het is. De originele proefnotities van de producent en aanvullende informatie. Normaliter is hetgeen wat je leest of wat je hoort van anderen het enige wat nodig is. Dat is op basis van smaak, reputatie, merk of wat een ander aanraadt om eens te proberen. Sommigen gaan al wat verder en gaan op zoek naar een goede combinatie met finger-food (kleine simpele hapjes) of een stapje hoger. Dan zijn er ook de hobby- en koks, die complete gerechten kunnen samenstellen op basis van ingrediënten, waar een gedistilleerd product er een van is. Whisky is een populair product om te gebruiken als ingrediënt.

De term NGP (Neuro Gastronomisch Programmeren) slaat op de mate van invloed die we ondervinden. En voornamelijk bij het beoordelen van een gedistilleerd product. Er zijn verschillende niveaus van invloed. En die hebben te maken met perceptie en je gedrag op externe invloeden als kennis, kunde en leiderschap. Wat die met elkaar te maken hebben, leg ik later verder uit.
Ten eerste ben je zelf het best in staat om een product als whisky te beoordelen. Bij het proeven, ben je in staat om in enkele seconden te zeggen: ja, dit vind ik een lekkere whisky. Dat is op basis van emotie. Daarna komt er iets als: Wat proef en ruik ik eigenlijk? Je gaat een diepere laag aanspreken op basis van kennis en kunde. Een gevorderde proever zal een soort proefritueel aangaan om zo consistent mogelijk de verschillende eigenschappen te categoriseren. De gegevens worden vervolgens opgeslagen. Daarna wordt bepaald of de whisky gebruikt kan worden in een gerecht of er naast als complementaire smaak. De gevorderde proever is dan klaar en gaat verder genieten van de whisky.
Er is een analyse gemaakt van A naar B. Volledig, in de perceptie van de proever, op basis van wetenschap en ervaring.
Een beginnende genieter heeft het eigenlijk een stuk makkelijker. Zijn fantasie brengt hem in een onbekend gebied en heeft hierdoor een veel groter gebied om uit te putten. Het wordt pas beperkter, zodra fantasie (zijn werkelijkheid) feiten worden en verheven tot wetenschap. Op basis van subjectiviteit, want echte wetenschap komt hier niet eens aan bod. Je mate van beïnvloed worden verandert naar mate je meer proeft en de rugzak aan het vullen bent met informatie (ook uit externe bronnen).